در این نوشته می خوانید:
با استفاده از اطلاعات موجود در این مقاله قادر خواهید بود موارد اورژانسی مختصر در زمینهی بریسها (براکتها) را در منزل برطرف نمایید و مراجعه به ارتودنتیست را به حداقل برسانید.
سوزش و التهاب کلی
کاملا طبیعی است که طی درمان ارتودنسی دندانها اندکی لق شوند- که حاکی از جابجایی و حرکت آنهاست! گاهی اوقات ممکن است این جابجایی و حرکت با التهاب و حساسیت همراه باشد، بویژه پس از کار گذاشتن یا تنظیم بریسها (براکتها). برای سوزش و التهابات خفیف میتوان از مسکنهایی استفاده نمود که در داروخانه بدون تجویز پزشک در اختیار بیمار قرار میگیرند. شستشوی دهان با محلول آب و نمک نیز میتواند کمک کننده باشد: یک قاشق چایخوری نمک را با یک لیوان آب گرم مخلوط نمایید و دهان را به مدت ۳۰ ثانیه با آن شستشو دهید. کیسهی آب گرم یا حولهی گرمی از بیرون روی فک خود قرار دهید، این کار نیز میتواند کمک کننده باشد.
ممکن است به مدت ۳ تا ۵ روز در دهان نسبت به فشارهای ناشی از گاز زدن، احساس درد وجود داشته باشد. این حس میتواند با شستشوی دهان با محلول آب و نمک گرم کاهش یابد. در صورت نیاز، برای کاهش درد میتوان ایبوپروفن یا استامینوفن مصرف نمود.
شل شدن یا شکستن براکتهای ارتودنسی
ممکن است براکتها شل شوند، بویژه در ابتدای استفاده از آنها. شایعترین علت شل شدن براکتها خوردن غذاهای سفت یا غذاها و آبنباتهای چسبناک، یا بازی کردن با بریسها (براکتها) است.
شکسته شدن براکت مشکل اورژانسی محسوب نمیشود. به طور کلی، براکت متصل به سیم باقی میماند اما ممکن است روی سیم بلغزد یا بچرخد. میتوان روی براکت شکسته از موم ارتودنسی استفاده نمود تا میزان سوزش و التهاب درون دهان را کاهش داد. در صورتی که براکت شل شده، آخرین براکت در عقب دهان است، میتوان با تکان دادن آن را از انتهای سیم کمانی بیرون آورد و خودتان آن را خارج نمایید (از آن نگه داری کنید و هنگام مراجعه به ارتودنتیست، آن را با خود به همراه ببرید). ممکن است سیم ارتودنسی بسیار بلند باشد و اگر در گونه فرو میرود سعی کنید با استفاده از ناخن گیر یا یک سیم چین کوچک آن را کوتاه کنید. پس از بیرون آوردن ابزار مورد نظر از جعبه ابزار و پیش از استفاده، به دقت آن را تمیز نمایید.
در صورتی که براکت شل شود اما موجب آزار شما نشود، به ارتودنتیست خود اطلاع دهید. در صورت امکان، ارتودنتیست به شما اطمینان خواهد داد که تا جلسهی بعد که قرار است به مطب مراجعه نمایید مشکلی پیش نخواهد آمد. براکت یا بند شل شده نیاز به مراجعهی اورژانسی به ارتودنتیست نخواهد داشت.
شل شدن بند ارتودنسی
خوردن یا جویدن غذاهای سفت و چسبناک میتواند موجب شل شدن بندهای بریسهای ارتودنسی شود. خوشبختانه، بندهای ارتودنسی خیلی کم مورد استفاده قرار میگیرند مگر آنکه نیاز باشد برای وسیع کنندهها یا ابزارهای ترک عادات بد دهانی استفاده شوند. در صورت شل شدن بندها، طبق برنامهی معین شده به دندانپزشک مراجعه نمایید و مسئله را با ارتودنتیست خود در میان بگذارید.
فرو رفتن انتهای سیمها از داخل دهان درون گونه
گاهی اوقات ممکن است سیم درون بریس (براکت) خارج شود و موجب خراش گونه از داخل دهان شوند. پیش از ترک مطب ارتودنتیست مطمئن شوید که سیمها خراش ایجاد نمیکنند. در این صورت، آن را با ارتودنتیست خود در میان بگذارید. در صورتی که پس از چند روز سیم خارج شود و موجب خراش گونه شود، با استفاده از یک مداد پاک کن یا یک گلوله پنبه، سر سیم را به درون لولهی روی براکت دندان مولر فشار دهید. بعلاوه میتوانید برای درمان موقت آن، یک توپ موم ارتودنسی روی سیم قرار دهید.
با استفاده از یک ناخن گیر که با پنبه و الکل تمیز شده است نیز میتوانید خودتان سیم را قطع نمایید. در صورت خارج شدن هر قطعهی دیگری، آن را نگه دارید و با خود به مطب ارتودنتیست ببرید.
خارج شدن کامل سیم کمانی
گاهی اوقات، طی درمان ارتودنسی ممکن است سیم کمانی به طور کامل از درون لولهی روی براکت خارج شود. در صورت بروز این اتفاق، سعی کنید با استفاده از دست یا موچین آن را به درون لوله فشار دهید. در صورتی که قادر به انجام این کار نبودید، با استفاده از ناخن گیر تمیز سیم را بچینید و قطعات شل شده را خارج نمایید. در صورتی که موفق به انجام این کار نیز نشدید و سیم همچنان شما را آزار میدهد، با ارتودنتیست خود تماس بگیرید.
بیرون آمدن سر گره فلزی
گاهی اوقات ارتودنتیست از لیگاچور فلزی استفاده مینماید تا سیم را به دندان متصل نماید. گاهگاهی، خوردن غذاهای سفت میتواند موجب بیرون آمدن سر لیگاچور فلزی و فرو رفتن آن در لب یا گونه شود. برای حل این مشکل، میتوانید از سر یک مداد پاک کن استفاده نمایید تا سر گره فلزی را به جای اول آن فشار دهید . بعلاوه میتوانید از موم ارتودنسی برای پوشاندن سر لیگاچور استفاده نمایید تا مانع خراشیدن لب و گونه شوید.
گم شدن الاستیک روی براکت
در صورتی که متوجه شدید یکی از گرههای الاستیک دور براکت گم شده است، نگران نشوید، این شرایط اورژانسی نیست. طبق برنامه قبلی به ارتودنتیست مراجعه کنید. همان زمان، ارتودنتیست الاستیکی دور براکت قرار خواهد داد.
شل شدن ابزار ارتودنسی
در صورت شل شدن کل ابزار و فرو رفتن آن درون لب یا داخل گونه، تا زمانی که بتوانید به ارتودنتیست مراجعه کنید روی قسمتی که موجب آزار شما میشود موم ارتودنسی قرار دهید.
ناراحتی و سوزش دندان
ممکن است پس از کار گذاشتن بریسها (براکتها) در دندانها حس سوزش بوجود آید. معمولا حس سوزش حدود یک هفته طول میکشد. در صورتی که احساس ناراحتی میکنید، رژیم غذایی حاوی غذاهای نرم داشته باشید و برای کاهش هر نوع حس درد و سوزشی از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده نمایید. جویدن آدامس فاقد قند نیز کمک کننده خواهد بود. ممکن است جویدن آزاردهنده باشد، اما جریان خون به دندانها را افزایش خواهد داد و از این طریق موجب کاهش ناراحتی و سوزش خواهد شد. به مرور زمان، با حرکت دندانها به درون موقعیت جدید خود، ممکن است اندکی لق شوند. نگران نشوید. این حالت کاملا طبیعی است. با برداشتن بریسها، مشکل لقی دندان نیز بر طرف خواهد شد.
التهاب و سوزش گونه یا لب
با کار گذاشتن بریسها (براکتها) برای نخستین مرتبه ممکن است التهاب لب و گونه از داخل دهان دو هفته طول بکشد. میتوانید برای صاف کردن براکت یا سیمی که موجب آزار میشوند از موم ارتودنسی استفاده نمایید. به مرور زمان، لبها و گونهها با ابزار جدید تطبیق پیدا میکنند
زخم درون دهان
در ابتدای درمان، وجود سوزش و التهاب و زخم اندک روی لبها یا گونه از داخل دهان کاملا طبیعی است. باید مدتی بگذرد تا دهان به بریسها عادت کند. ظرف مدت یک هفته زخم به صورت خود به خود بهبود خواهد یافت. در صورت تداوم احساس درد و سوزش، آن را با ارتودنتیست خود در میان بگذارید. میتوانید با استفاده از موم دندانپزشکی لبههای قلاب روی براکت ارتودنسی که موجب ایجاد زخم شدهاند را بپوشانید. فضای دهان را پاکیزه نگه دارید و مدتی صبر کنید تا دهان به ابزار جدید عادت کند.
خیلی خوب بود دستتون درد نکنه
خواهش میکنم
خوشحالم که برای شما مفید بوده