در این نوشته می خوانید:
- 1 الف) انتخاب استراتژی درمان
- 2 ب) دستورالعمل های ارتودنتیست خود را دنبال کنید.
- 2.1 ۱٫ طبق گفته های ارتودنتیست خود عمل کنید.
- 2.2 ۲٫ محیط دهان خود را پاکیزه نگه دارید.
- 2.3 ۳٫ غذاهای جامد را به ذرات ریز تبدیل کنید.
- 2.4 ۴٫ از خوردن غذاهای سفت و چسبناک بپرهیزید.
- 2.5 ۵٫ از مصرف نوشابه ها و دیگر نوشیدنی های گازدار اجتناب کنید.
- 2.6 ۶٫ از جویدن یخ خودداری کنید.
- 2.7 ۷٫ از جویدن اشیاعی مانند مداد و خودکار یا نی خودداری کنید.
- 2.8 ۸٫ عاداتی مانند جویدن ناخن یا بازی کردن با الاستیک های روی براکت ها را ترک کنید.
- 2.9 ۹٫ اپلیکیشن یا برنامه ی کاربردی ارتودنسی دانلود کنید.
- 2.10 ۱۰٫ به فکر استفاده از یک مسواک برقی به مدت ۱۵ دقیقه در طول روز باشید.
بریس های ارتودنسی طی یک بازه ی زمانی عمل می کنند تا با اعمال فشار مداوم، به آرامی دندان ها را به سمت خاصی جابجا کنند. شاید مشکل اصلی این ابزار عملکرد آرام آن باشد. نخستین سؤالی که برای افراد استفاده کننده از این ابزار مطرح می شود این است که: چقدر زود می توانم بریس ها را از روی دندان هایم بردارم؟
دستورالعمل های زیر را دنبال کنید تا هر چه زودتر بتوانید آنها را بردارید.
الف) انتخاب استراتژی درمان
۱٫ درمان را در سن کم شروع کنید.
کودکان باید برای اولین بار در سن ۷ سالگی توسط ارتودنتیست معاینه شوند تا مشکلات احتمالی تشخیص داده شوند. بهترین راه این است به محضی که دندان های دائمی کودک در جای خود قرار گرفتند درمان با استفاده از بریس ها آغاز شود. این زمان برای دختران حدود ۱۰ یا ۱۱ سالگی و برای پسران حدود ۱۳ یا ۱۴ سالگی است. اگر دندان ها، فک ها و ماهیچه های صورت به رشد کامل خود نرسیده باشند، درمان می تواند سریع تر پایان یابد، به این معنا که بریس ها زمان کمتری روی دندان ها قرار خواهند داشت.
۲٫ به جای استفاده از بریس های سنتی به فکر درمان با استفاده از الاینرها باشید.
بریس های فلزی edgewise با بستن براکت های فلزهای استیل ضد زنگ به دندان ها، فشار دقیقی به دندان ها وارد می کنند تا دندان ها را به سمت محل درست خود هدایت کند. الاینرها از مواد پلاستیکی شفاف و در عین حال محکمی هستند که برای متناسب قرار گرفتن درون دهان بیمار ساخته می شوند. مانند بریس های فلزی سنتی، این ابزار نیز با اعمال فشار روی دندان ها به مرور زمان عمل می کند. بر خلاف بریس های سنتی، طی دوره ی درمان، الاینرها ثابت نیستند بلکه تعدادی الاینر هستند که هر سه هفته یکی از آنها استفاده می شوند. الاینرها کمتر از بریس ها جلب توجه می کنند و مطالعات حاکی از آن است که نسبت به بریس ها برای درمان مشکلات ارتودنسی به زمان کمتری نیاز دارند.
۳٫ اگر در بزرگسالی برای درمان ارتودنسی اقدام کرده اید، به فکر درمان ارتودنسی سریع باشید.
از آنجا که دندان ها و فک افراد بزرگسالان رشد بیشتری داشته اند، جابجایی دندان های آنها زمان بیشتری می برد. تحقیقات نشان داده اند که استفاده از لیزر کم توان (Low laser therapy)، کورتیکوتومی (corticotomy) و نیز میکرو استئو پرفوریشن (micro-osteoperforation) در بزرگسالان، طول درمان را کاهش می دهد.
- درمان با استفاده از لیزر کم توان عبارت است از تاباندن اشعه با فرکانس پایین روی فک، تا از این طریق بتوان تولید استئوکلاست را افزایش داد، دسته ای از سلول های استخوانی که مواد معدنی بلوک های استخوانی درون فک را کاهش می دهند و در واقع استخوان را جذب می کنند. در نتیجه جابجایی دندان ها با سرعت بیشتری انجام خواهد شد. بعلاوه، درد را نیز کاهش می دهد.
- کورتیکوتومی عبارت است از ایجاد برش های ریز در استخوان های اطراف دندان به منظور تسریع جابجایی دندان ها. این درمان معمولاً با پیوند استخوان آلوئولار ترکیب می شود (پیوند استخوان هایی که مواد معدنی آنها کاهش یافته روی برش ها) با تکنیکی به نام درمان ارتودنسی استئوژنیک سریع. این روش درمان، طول دوره ی درمان را تا یک سوم کاهش می دهد.
- میکرو استئو پرفوریشن شبیه کورتیکوتومی است، با این تفاوت که از یک ابزار استفاده می شود تا سوراخ های ریزتری در استخوان ایجاد شود. این فرایند موجب افزایش تولید استئوکلاست ها می شود، که به کاهش مواد معدنی استخوان های سخت و افزایش جابجایی کمک می کند.
۴٫ با ارتودنتیست خود مشورت کنید
برای استفاده از اکسلدنت (Acceledent) احتیاط کنید – اکسلدنت ابزار بسیار پیشرفته ای است که ارتعاشات بسیار ریزی ایجاد می کند و هدف استفاده از آن تسریع جابجایی دندان ها است. این ابزار بسیار گران است، و مطالعات بالینی اخیر حاکی از آن است که اکسلدنت نمی تواند زمان درمان با استفاده از بریس ها را کاهش دهد.
ب) دستورالعمل های ارتودنتیست خود را دنبال کنید.
۱٫ طبق گفته های ارتودنتیست خود عمل کنید.
مدت زمان لازم برای عمل کردن بریس ها در افراد مختلف متفاوت است و به وخامت مشکل هر فرد؛ میزان فضای موجود در فک؛ فاصله ای که دندان ها باید جابجا شوند؛ سلامت دندان ها؛ و نیز پیروی بیمار از دستورالعمل های ارتودنتیست بستگی دارد.
۲٫ محیط دهان خود را پاکیزه نگه دارید.
بهداشت خوب دهان و دندان ها به دندان ها اجازه می دهد سریع تر به محل درست خود جابجا شوند.
۳٫ غذاهای جامد را به ذرات ریز تبدیل کنید.
خرد کردن غذاهایی مانند سبزیجات و میوه های خام و نان تست حین غذا خوردن، موجب کاهش فشار از روی براکت ها و مانع آسیب به آنها می شود.
۴٫ از خوردن غذاهای سفت و چسبناک بپرهیزید.
این نوع غذاها می توانند به بریس ها آسیب برسانند، بعلاوه موجب پوسیدگی دندان ها می شوند. غذاهایی که باید از خوردن آنها اجتناب کنید عبارتند از:
- ذرت بو داده
- انواع مغزها
- چیپس
- آدامس بادکنکی
- تافی
- کارامل
- بیسکوییت
۵٫ از مصرف نوشابه ها و دیگر نوشیدنی های گازدار اجتناب کنید.
این نوع نوشیدنی ها می توانند به دندان ها آسیب برسانند، که می تواند به معنای استفاده ی طولانی تر از بریس ها باشد.
۶٫ از جویدن یخ خودداری کنید.
این کار می تواند موجب آسیب به براکت های روی دندان ها شود.
۷٫ از جویدن اشیاعی مانند مداد و خودکار یا نی خودداری کنید.
این کار می تواند به بریس ها آسیب برساند. هر چیزی غیر از خوراکی ها را از دهان خود دور نگه دارید.
۸٫ عاداتی مانند جویدن ناخن یا بازی کردن با الاستیک های روی براکت ها را ترک کنید.
این دو کار می توانند باعث شوند دندان ها به خارج مسیر خود جابجا شوند، در نتیجه طول درمان و مدت زمان استفاده از براکت ها افزایش خواهد یافت.
۹٫ اپلیکیشن یا برنامه ی کاربردی ارتودنسی دانلود کنید.
تحقیقات حاکی از آن است که برنامه های ارتودنسی به افراد کمک می کنند بهتر از دندان های خود مراقبت کنند. فقط در فهرست “اپلیکیشن های ارتودنسی” سرچ کنید.
۱۰٫ به فکر استفاده از یک مسواک برقی به مدت ۱۵ دقیقه در طول روز باشید.
یکی از مطالعاتی که اخیراً در این زمینه انجام شده حاکی از آن است که این کار می تواند جابجایی دندان ها را تسریع بخشد و زمان استفاده از بریس ها را کاهش دهد.
ثبت ديدگاه