درمان ارتودنسی

درمان ارتودنسی روشی برای صاف و مرتب کردن دندان‌ها یا حرکت دادن آنها به موقعیت مناسب برای بهبود شکل دندان‌ها و زیبایی لبخند و همچنین بهبود عملکرد جویدن و افزایش طول عمر و سلامت دندان‌هاست.

چرا درمان ارتودنسی انجام می‌شود؟

بسیاری از افراد دندان‌های کج و به هم ریخته و نامرتب دارند. درمان ارتودنسی، دندان‌ها را صاف کرده و آنها را به موقعیت مطلوب انتقال می‌دهد. این باعث می‌شود علاوه بر این که لبخند زیبا و جذابتر میشود، دندان‌ها بر روی هم خوب جفت شده و همچنین آسان‌تر تمیز گردند. توجه داشته باشید اگر دندانها و اطراف آنها را نتوانید خوب تمیز کنید به مرور جرم و پلاک در آن ناحیه تجمع یافته و باعث پوسیدگی دندان و عفونت لثه میشود.

در برخی افراد دندان‌های جلویی فک بالا بیرون زده و ظاهری نازیبا دارند. جلو زدگی دندان‌های جلو علاوه بر ظاهر بدی که ایجاد می‌کنند، باعث می‌شوند دندان‌ها  در معرض آسیب ‌دیدگی قرار یگیرند. با درمان ارتودنسی می‌توان این دندان‌ها را به عقب بازگردانده و همراستا با دندان‌های مجاور قرار داد.

گاهی اوقات نحوه تماس فک بالا و فک پایین هنگام بسته بودن دهان (بایت) نامناسب بوده و یکی از فکها جلو زدگی دارد. این وضعیت را می‌توان با درمان ارتودنسی اصلاح نمود.

هنگامی که دندان‌های فک بالا و پایین شده بر روی هم جفت می‌شوند، فشار بیشتری به عضلات فک وارد شده و باعث مشکلات مفصل، فک و گاهی اوقات سردرد می‌شود. با درمان ارتودنسی می‌توانید وضعیت بایت (تماس دندانها در حالت بسته بودن فکها) را اصلاح کرده و فشار را به صورت یکنواخت بر روی دندانها توزیع کنید.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  انواع براکت ارتودنسی

چه کسی درمان ارتودنسی انجام می‌دهد؟

دندانپزشک عمومی می‌تواند برخی از درمانهای ارتودنسی را انجام دهد اما ارتودنتیست کسی است که علاوه بر تحصیلات دندانپزشکی عمومی، دو سال آموزش ویژه‌ای در زمینه درمان‌های ارتودنسی دیده است و در این زمینه تبحر و دانش زیادی دارد.

در ارتودنسی چه کارهایی انجام می‌شود؟

پیش از هر کاری ابتدا معاینه کاملی از دهان انجام می‌شود. معمولاً علاوه بر معاینه دهان عکسبرداری پرتوی ایکس و در صورت نیاز قالب ‌گیری نیز انجام شود. این اقدامات برای تشخیص و درمان دقیق‌تر صورت می‌گیرد.

در ارتودنسی چگونه دندان‌ها و فک در موقعیت مطلوب قرار می‌گیرند؟

با کمک وسیله‌های ارتودنسی مختلف اعم از ثابت و متحرک (غیر ثابت) نیروی ملایمی به دندان‌ها و فک در حال رشد وارد می‌شود. انتخاب نوع وسیله ارتودنسی بستگی به شدت مشکل و وضعیت بیمار دارد.

متداول‌ترین وسیله‌های ارتودنسی عبارتند از براکت، الاینر، نگهدارنده ارتودنسی (ریتینر)، فضا نگهدار، وسیع کننده کام (اکسپندر)، هدگیر، ضربه گیر لب و گونه (بامپر) و جدا کننده یا سپراتور (اسپیسر).